CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, July 21, 2011

OH API, DARI MANA ASALNYA KAMU?

Assalamu'alaikum w.b.t buat semua yang sudi menjengah di laman sesawang ini. Harapnya sidang pelawat yang budiman sentiasa sihat lagi dirahmati Allah. Insya Allah. Ameen..

Sebenarnya, hati saya (admin) tertanya-tanya, post apakah yang ingin saya kongsikan untuk kali ini disini buat perkongsian kita bersama. Jom, fikir, fikir, fikir! Emm, apa ya?

Baiklah, dah datang ilhamnya. :) Sahabat-sahabat yang dirahmati Allah sekelian, pernahkah kalian semua lihat apakah gambar dibawah ini?


Apakah ini? Ya, kalian tepat ! Ini adalah api. Tahukah sahabat-sahabat semua, dari manakah asalnya api yang Allah kurniakan buat kita semua di muka bumi ini? Api yang sering kita gunakan dalam rutin harian untuk memasak dan sebagainya. Tahukah kalian? Baiklah, yang sudah tahu, alhamdulillah.. Pahatkan dalam dada, kongsilah bersama insan lain. :) Manakala yang belum mengetahuinya, teruskan pembacaan, jika kalian semua mahu tahu. :)

Diriwayatkan bahawa Rasululallah SAW pernah menceritakan betapa asalnya kejadian api di dunia ini. Setelah nabi Adam AS dihantar ke dunia kerana kesalahannya memakan buah larangan maka Allah SWT telah memerintahkan malaikat Jibril AS supaya mengambil api dari neraka untuk dihantar ke dunia untuk kegunaan Nabi Adam AS. Maka Jibril AS pun diperintahkan untuk meminta api tersebut daripada malaikat penjaga api neraka iaitu Zabaniah.

Jibril : Wahai Zabaniah, aku diperintahkan untuk mengambil sedikit api neraka untuk dihantar ke dunia bagi kegunaan Adam AS.

Zabaniah : Sebanyak mana sedikit itu ?

Jibril : Sebesar kurma..

Zabaniah : Kalau sebesar buah kurma api neraka itu engkau bawa nescaya akan cairlah tujuh lapis langit dan tujuh lapis bumi akibat kepanasanya.

Jibril : Kalau begitu berilah aku sebesar separuh dari buah kurma…

Zabaniah : Kalau sebesar separuh buah kurma api neraka ini engkau letakkan di dunia nescaya tidak akan turun walaupun setitik hujan dari langit dan tidak ada suatu pun tumbuhan akan tumbuh di bumi nanti..

Memandangkan keadaan yang rumit ini maka Jibril AS pun menghadap Allah untuk mendapatkan saiz yang perlu di hantar ke dunia.

Allah SWT pun memerintahkan supaya Jibril mengambil sebesar ZARAH sahaja dari api neraka utk di bawa ke dunia. Maka Jibril AS pun mengambil api neraka sebesar zarah dari Zabaniah tetapi oleh kerana kepanasan yg keterlaluan api neraka sebesar zarah itu terpaksa disejukkan dengan mencelupnya sebanyak 70 kali kedalam sungai di syurga dan sebanyak 70 buah sungai.

Selepas itu Jibril AS pun membawa api itu turun ke dunia dan diletakkan diatas sebuah bukit yg tinggi. Sejurus setelah diletakkan api tersebut, tiba-tiba bukit itu terus meleleh dan cair. Maka cepat-cepat malaikat Jibril mengambil semula api tersebut dan menghantar semula ke neraka. Hanya sisa-sisanya sajalah yang terdapat di dunia ini seperti api yg sering kita gunakan untuk pelbagai keperluan termasuk api gunung berapi dan sebagainya.


Subhanallah. Panas atau tidak panas api neraka itu, kita sendiri sudah pasti dapat membayangkannya. Kadangkala mahu menggoreng ikan di dapur pun bersilat juga kita, takut-takut terkena percikan minyak yang panas, inikan pula api yang luar biasa panasnya. Renung-renungkan, dan fikir-fikirkanlah. Salam muhasabah buat semua.. Sekadar ini sahaja buat tinta hari ini, moga berjumpa di tinta yang seterusnya..:)

No comments:

Post a Comment

Pena Alumni MMBB

Disinilah Bermula....Tersingkap Kenangan....Alirkanlah Ukhuwah